Zeka Oyunları ve Geleneksel Türk Oyunlarına İlgi Artıyor

Zeka oyunları ve geleneksel Türk oyunlarına olan ilgi artıyor. Hem eğlendirici hem de zihinsel becerileri geliştiren bu oyunlar, kültürel mirasımızı yaşatmamıza yardımcı oluyor.

Zeka Oyunları ve Geleneksel Türk Oyunlarına İlgi Artıyor

Zeka Sporları ve Oyunları Konfederasyonu Amasya Temsilcisi ve Mangala Federasyonu Asbaşkanı Canan Alıcıoğlu, Türk dünyasının ortak geleneksel zeka oyunlarını geleceğe aktarmak amacıyla kurslar düzenliyor.

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde devlet memuru olarak görev yaparken 2017 yılında Türk zeka oyunu mangala ile tanışan Alıcıoğlu, aldığı eğitimi takiben eğitmenlik yapmaya başladı.

Amasya’ya taşındıktan sonra 2021 yılında Mangala Federasyonu Amasya temsilciliğini üstlenen Alıcıoğlu, 2022 yılında federasyonun asbaşkanlığına getirildi.

Zeka Sporları ve Oyunları Konfederasyonu Amasya temsilcisi olarak görev yapan Alıcıoğlu, 3 yıl önce kurduğu Zeka Oyunlarını ve Dramayı Yaygınlaştırma ve Geliştirme Derneği’nde çocuklara Türk zeka oyunlarını öğretiyor.

Çocukların teknoloji bağımlılığını azaltmaya yönelik çalışmalar yapan Alıcıoğlu’nun açtığı kurslara bugüne kadar 5-15 yaş arası 500’ün üzerinde çocuk katıldı. Halen yaklaşık 150 çocuğa zeka oyunları eğitimi verilmektedir.

Geçtiğimiz yıl Romanya’nın Köstence kentinde düzenlenen 1. Mangala Açık Dünya Kupası’nda Alıcıoğlu’nun öğrencileri, mangala, dokuz kumalak ve bestemşe kategorilerinde bir ikincilik ve iki üçüncülük elde etti.

Alıcıoğlu, Türk zeka oyunlarını yaygınlaştırmak adına gönüllü olarak hizmet verdiğini belirtti. Çocuklara oyunları öğretmenin, bilişsel gelişimlerine katkı sağladığı ve turnuvalarda şehirlerini temsil etmeyi planladıklarını ifade etti.

Analitik düşünmenin yanı sıra çocukların teknoloji bağımlılığından uzaklaşmalarını sağladığını vurgulayan Alıcıoğlu, Türk zeka oyunlarının UNESCO’nun soyut olmayan kültürel mirası olarak kabul edildiğini dile getirdi.

En büyük yerel oyun grubunun mangala olduğunu belirten Alıcıoğlu, Türk zeka oyunlarını yaygınlaştırmak için çocuklara öğrettiklerini ve bu oyunların kültürel miraslarını gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını söyledi.

15 yaşındaki Zeynep Usta ise yaklaşık 1 yıldır mangala kurslarına katıldığını ve bu oyunlar sayesinde kendini geliştirdiğini ifade etti. Mangala ile dokuz kumalakta başarılı olduğunu belirten Usta, bu oyunların kendisi için sadece eğlenceli bir aktivite olmadığını, aynı zamanda kültürel bir mirasın parçası olduğunu belirtti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Michy Batshuayi BeIN SPORTS Röportajı

Site Haritası