X

Geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Altın Kemer Geleneği

Geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri Türkiye'nin en köklü spor etkinliklerinden biridir. Altın Kemer Geleneği ise bu güreşlerin en özel ve değerli ödülüdür. Tarihi ve kültürel bir miras olan bu geleneği keşfedin.

Geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Altın Kemer Geleneği

Geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivan olanlara geçici olarak takılan, art arda 3 kez bu başarıyı elde edenlerin ise ebedi sahibi olduğu, organizasyonun alametifarikası “altın kemer”, bu yıl da Edirne Belediyesinin kasasında kalacak.

En son efsane başpehlivanlardan Ahmet Taşçı’nın seriyi tamamlayarak 1997’de kazandığı Kırkpınar’ın nişanesi altın kemere ebedi sahip olacak sporcu bu yıl da çıkmayacak.

Geçen yılın şampiyonu Yusuf Can Zeybek’in ebedi sahip olma yolunda en yakın aday olduğu kemer, bu yıl yine şampiyon olacak başpehlivana geçici olarak takılacak.

Zeybek, şayet bu yıl ve gelecek yıl Kırkpınar başpehlivanı olursa, altın kemerin ebedi sahipliğine hak kazanacak.

Altın Kemer Geleneği

Altın kemer uygulaması Edirne Belediyesi tarafından 1960 yılında resmi olarak başlatıldı.

Kurala göre altın kemer, başpehlivan olana bir yıllığına geçici olarak veriliyor. Kırkpınar başpehlivanı, emanetçisi olduğu altın kemeri 1 yıl süresince takıp, bir sonraki sene Kırkpınar’da başarılı olamazsa iade ediyor.

Üç yıl üst üste fire vermeden Kırkpınar’da şampiyon olan başpehlivan ise altın kemerin ebedi sahibi oluyor.

  • İlk altın kemer sahibi: İbrahim Karabacak (1960)
  • Diğer ebedi sahipler: Mustafa Bük, Aydın Demir, Hüseyin Çokal, Ahmet Taşçı

Unutulmaz Anılar ve Hikayeler

Ahmet Taşçı’nın 1997’de ebedi sahibi olduğu altın kemer, o tarihten sonra her organizasyonun ardından yeniden Edirne Belediyesinin kasasına döndü.

2001 yılındaki 640. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde altın kemerin 3. kez ebedi sahibi olmak için finalde mücadele eden Ahmet Taşçı, Vedat Ergin’le mücadelesini hakem kararlarına kızarak bırakmış, rakibinin elini kaldırarak Ergin’i galip ilan etmişti.

Güreş camiasında, “O yılki kemerde Ahmet Taşçı’nın ahı var, kimse alamaz.” sözü dolaşırken, uzun yıllardır kemeri boynuna hiçbir pehlivan sürekli sahibi olarak takamadı. Kemerin her yıl kasaya dönmesi, yaygın söylemi adeta destekledi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sibel Altınkaya: Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na Hazırlanıyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Site Haritası